joi, 27 iunie 2013

CU PROASTA LA TEVEU

În copilărie am fost învăţată să nu mă uit prea insistent la persoanele cu handicap locomotor şi să nu râd de cei cu handicap psihic. “Mamă, nu e frumos să arăţi cu degeţelul şi nu e frumos să râzi de unul mai urât sau mai prost ...” Am rămas cu apucătura asta până în zilele noastre. Mie îmi pare a fi o apucătură sănătoasă, care mă ajută să trec cu graţie prin viaţă, dându-mi înţelepciunea de a nu arăta cu degetul şi de a nu critica decât în cazuri extreme.
          Dar ce să fac atunci când handicapurile şi prostia îmi invadează viaţa atunci când pornesc televizorul, în încercarea de a mă relaxa puţin? Mă abţin cât pot, o fac pe naiva, încerc să găsesc circumstanţe atenuante, zic că-s doar nişte scenarii aducătoare de rating/bani, mă consolez că asta-i România  şi cererea publicului, mă dau intelectuală care i-a citit pe Dostoievski si Sinkiewicz, pedagoagă cu muuuuuultă înţelegere, îmi aduc aminte că-s copil binecrescut de maică-mea ( prin metodele alea imbatabile, clasice), mă prefac stupefiată şi etcaetera.
          Într-un final mă aşez turceşte pe patul meu verde ca broasca, îmi încrucişez mâinile la ceafă şi izbucnesc într-un râs aducător de sănătate: “ NENE, CÂT DE PROASTĂ POA’ SĂ FIE ASTA ??!!”
          Trebuie să le mulţumesc din tot sufletul tuturor proastelor care apar la televizor, pentru că mă fac să râd din tot sufletul. Majoritatea oamenilor care văd proşti la televizor se simt bine pentru că, prin comparaţie cu acei proşti, ei, telespectatorii, se simt deştepţi şi, ca atare, se abonează la emisiunile cu proşti. Între noi fie spus, e o impresie falsă, dar nu e treaba mea.
          De luni încolo voi fi în concediu şi voi avea multe chestii de rezolvat cu care să-mi ocup timpul. Printre altele, am fost pe la “Humanitas” şi am arestat câteva cărţi care se cer citite, promit însă să nu neglijez emisiunile cu proaste, mai ales în sezonul estival, când, datorită căldurii , prostia se dilată ca poalele-n brâu coapte de bunica în cuptorul cu lemne. Încercaţi şi voi, abandonaţi ideile preconcepute şi lăsaţi-vă duşi de val. O emisiune cu proaste e balsam pentru un organism nerâs de multă vreme, parole d’honneur!

         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu