Pentru a nu fi acuzată că fac apologia comunismului, am a
depăna şi câteva amintiri mai puţin plăcute.
Alimentele
de bază puteau fi cumpărate doar pe bază de cartelă, după cum ştiţi cu toţii. Stăteam la cozi de
ni se lungeau urechile: coadă la tacâmuri de pui, coadă la ulei de rapiţă, coadă la parizer, ouă, unt, zahăr...
Se întâmpla să fim fericiţi când aveam în frigider câteva ouă şi în cămară câteva barabule (cartofi). Seara mâncam cartofi prăjiţi cu ochiuri şi ni se
părea un adevărat festin.
Uneori
mergeam în vizită pe la case unde se mânca şuncă de Praga sau se prăjeau muşchiuleţi de porc. Le iubeam pe mamele acelea care mă invitau să rămân la masă!
Calimera
se schimba însă iarna, când la cofetărie “se
băgau” portocale. Ele se vindeau la pungă: trei portocale într-o punguţă transparentă, legată cu o aţă. Pentru nimic în lume nu ţi se vindeau două punguţe deodată. De bună voie şi
nesiliţi de nimeni stătem de două-trei ori la coadă, pe un ger cumplit,
ca să plecăm acasă cu o cantitate satisfăcătoare de delicii.
Îl ştiţi pe Scrat, veveriţoiul isteric din “Ice Age”? Am trecut şi eu în copilăria mea printr-un
episod “Scrat în raiul ghindelor”. Mama mă luase cu ea într-o vizită la o
tovarăşă cadru de nădejde din orăşelul
nostru. Amărâta locuia – încă mai
locuieşte- într-o vilă enormă din
buricul târgului. Intru, zic
“săru’mâna” şi mă blochez: lângă uşa de
intrare trona o imensitate de ladă plină cu portocale. Am crezut că am
înnebunit, pentru că nici nu-mi putusem vreodată imagina cum ar arăta atâtea portocale puse grămadă. Probabil că-mi ieşiseră
ochii din cap, pentru că s-a uitat la
mine ca la un cerşetor şi m-a întrebat dacă vreau portocale. Am dat din cap că “da”. S-a aplecat tacticos
şi... mi-a dat trei portocale, zâmbind mărinimos.
Pierdem
săptămâni, poate chiar luni din viaţă stând în faţa standurilor din
hypermarketuri, luând decizii: ce marcă de pastă de dinţi, ce detergent de
vase, ce ciocolată , ce pâine, ce mezeluri.
Când
îmi striga mama de la balcon “ Du-te la coadă la pâine şi să nu-mi vii acasă
fără ea !”, se referea bineînţeles la singura pâine existentă, cea
intermediară, care se acrea de dimineaţă până seara. Dacă aveam noroc să ajung
la rând pe când ajungea un nou transport de pâine, o cumpăram caldă şi scobeam jumătate din miez până ajungeam acasă. Mi-o căpătam de la mama ( “ Ce faci
dragă, eşti şoarece ?!”) însă mă simţeam fericită şi cu burta plină.
Soţul
meu nu e fericit când cumpăr câteva grame de parizer
pe care-l mănânc cu pâne şi muştar. Dragul de el m-ar hrăni cu mezelurile cele
mai fine şi nu pricepe de ce ţin neapărat să consum
“porcării”. E răzbunarea mea pentru anii din copilărie şi adolescenţă, când nici măcar porcăriile
astea nu-mi ajungeau în stomac.
N-am
să uit cum biata mama a trebuit să mă
trimită într-o toamnă la muncile câmpului cu două felii de pâine unse cu muştar şi
atât. Mai mult nu se putea.
Îmi ghiorăiau maţele după o tură serioasă
de desfăcat porumb şi m-am aşezat alături de ceilalţi să-mi mănânc pacheţelul. Avea un gust
oribil şi eu trăgeam cu ochiul la cea de alături, care avea pâine cu unt şi cu şuncă. Nici măcar nu mi-a fost ciudă pe
ea, pentru că-mi căutasem în minte tot felul de gânduri pozitive. Singurul meu gând liniştitor a fost:
“Poate că are mâncare mai bună, dar e mai grasă decât mine!”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu